vrijdag 18 februari 2011

Verlichting

Vooraf stond voor ons al vast, dat verlichting en een goed doordacht lichtplan belangrijke factoren zijn in het welbevinden in een woning.

Al ruim voordat we een eerste gesprek met Marcel Plate hadden, hebben we hier over nagedacht.

We hebben al een hele tijd LED-verlichting van de eerste generatie in onze huidige uitbouw.
In die uitbouw zaten 7 halogeen-inbouwspots van 50 Watt.
Dat is dus 350 Watt wat bijna een hele avond brand.

Zodra er (betaalbare) LED-inbouwspots op 220V op de markt kwamen hebben we die aangeschaft. Ze leverden 1 Watt, dus in plaats van 350 Watt hadden we nu 7 Watt in het plafond zitten.

Dit bleek onvoldoende licht opbrengst te genereren en ook de lichtkleur (koud wit) was niet helemaal tof.




Destijds waren warm wit LED's eigenlijk niet echt goed verkrijgbaar.
We hadden dus heel snel een 50 Watt halogeen spot weer terug geplaatst.




De technieken zijn voortgeschreden en zeker ook met LED-verlichting zijn de ontwikkelingen zeer hard gegaan. We hebben nu via eBay.de ledspots gekocht die we meteen als proef in het plafond hebben gestoken.

Dit betreft LED-spots van 3x1 Watt en ze geven een hele bak warm wit licht, ongeveer vergelijkbaar met een 30 Watt halogeen spot. Bij dezelfde leverancier ook meteen inbouw frames voor spotjes gekocht, zodat we verzendkosten konden sparen.







De inbouw spotjes hebben een GU-10 aansluiting dus ze zijn gewoon aan te sluiten op 220 Volt en dat is wel zo gemakkelijk. Dimbaar zijn ze niet..

De leverancier: Ledteile

Verder hebben we het advies van Gussek Haus (Gerd Brünink) gekregen om bij inbouw spotjes gebruik te maken van Sili-line afdichtingen. Dit voorkomt dat er condens tussen het plafond ontstaat en deze Sili-line afdichtingen gaan het ontstaan van schimmelgroei dus meteen bij de bron tegen.

Die afdichtingen zien er zo uit:






Verder zullen we de mogelijkheden onderzoeken om toch zo veel mogelijke duurzame verlichting toe te passen in ons nieuwe huis. Daarmee willen we zeggen, minimaal spaarlampen en daar waar mogelijk, functioneel en betaalbaar LED-verlichting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten