vrijdag 18 februari 2011

Bronbemaling

We schrijven nu week 3 in 2011
Bronbemaling, pfoe..
En apart hoofdstukje zullen we maar zeggen.
Het grondwerk bedrijf heeft de bronbemaling geregeld, en er werd geadviseerd om een vacuĆ¼m-systeem in te zetten met verticale filters.

Woensdag 12 januari zat de damwand er in en donderdags de 13de werd de bronbemaling aangelegd en aangesloten. Dit werd gedaan door Kil bronbemalingen.

Donderdag tegen de avond werd er door iemand van de gemeente opgebeld of dat we wisten dat er een pomp aan het draaien was op het bouwkavel. Nou, om eerlijk te zijn wisten we dat niet, we werden eigenlijk een beetje overvallen met die opmerking van de gemeente. Ook werd nog de vraag gesteld of die bronbemaling gemeld was bij het Waterschap. Pfoe he, Peter liet het antwoord maar een beetje in het midden en zou eens informeren.

Wat blijkt: het waterschap is gefuseerd en destijds was op hun nieuwe site nog niet alles beschikbaar, dus meldingsformulieren etc waren niet verkrijgbaar ter download. En nu dus vroeg de gemeente of er een melding gedaan was.. ----> probleem dus..

Het grondbedrijf wist niet(of deed alsof ze het niet wisten) dat er een melding of vergunning aangevraagd diende te worden. Peter belde met een vriend om te overleggen voor een plan van aanpak. Dit gerezen probleem moest zo snel mogelijk getackeld worden!!


De volgende ochtend heeft Peter in samenwerking met het bronbemalings bedrijf(die er van uit waren gegaan, dat het grond bedrijf die melding had gedaan) de papierwinkel in orde gemaakt. Die nieuwe formulieren waren pas woensdagavond klaar gekomen en ze waren officieel nog niet voor download beschikbaar. Alles is digitaal opgestuurd, en Peter heeft met desbetreffende ambtenaar ook het geval nog telefonisch uitgelegd. Het is akkoord bevonden. Wij als particulier konden dit niet weten, we zijn geen (bouw-)professionals, en het werd door de vingers gezien.

We werden gecomplimenteerd voor de snelle en accurate aanpak van het gerezen probleem, door zowel het Waterschap als de gemeente. Het waterschap had trouwens binnen 10 minuten nadat ze de stukken hadden ontvangen, al hun goedkeuring bij de gemeente kenbaar gemaakt.

Maar goed onze ervaringen:
je hebt 2 soorten procedures; je hebt de melding van bronbemaling en je hebt de vergunningsplichtige bronbemaling. De eerste is een formele melding en het formulier was eigenlijk binnen een uur wel ingevuld. Dit was voldoende omdat we maar tussen de 8-10 m3 per uur aan water onttrokken.

Onttrek je meer M3 per uur of zal de onttrekking over een langere periode plaatsvinden, dan zal er een vergunning aangevraagd moeten worden. Dit is een traject dat minimaal 3 maanden kan duren.
Als een melding volstaat, dus korte periode van onttrekking, en <10M3 per uur dan moet men een periode van minimaal 3 weken in acht houden. Het laatste is ons met veel inzet en medewerking in 2,5 uur gelukt!! (met veel dank aan onze vriend ook!!)

Er zijn nog zaken waarmee rekening gehouden dient te worden, en dat is bijvoorbeeld of er een lozingsvergunning nodig is, of er(zoals in ons geval) op het gemeentelijke riool geloosd mag worden (komt er zand mee met het onttrokken water ja/nee). De gemeente mag hierover afvalstoffen heffing per geloosde M3 vragen/rekenen. Dus een mogelijke extra kostenpost.

Wat plaatjes van de bronbemaling.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten