vrijdag 18 februari 2011

Kelder uitzetten

25 Januari 2011 hadden we een afspraak met de bouw opzichter van de gemeente(dhr Lievense), Heinrich Wolts(de kelderbouwer), Marcel Plate(de architect en bouwleider) om de plaats voor de kelder op het bouwkavel te bepalen.

Ook werd het peil van de woning bepaald en dit is zeer belangrijk om later eventueel problemen met grondwater te kunnen voorkomen.

Het werd een hartelijk gesprek en was zeer functioneel. Ook werd duidelijk dat de plaats van de kelder en dus ook van de woning, iets verder in het kavel was gekomen (doordat het damwand bedrijf extra ruimte nodig had voor de kraan), maar we hadden er op gehamerd, ook toen we zelf de damwand uitzetten in het kavel, dat we ruim binnen de grenzen van het bouwblok bleven.

Doordat de plaats van het huis dus afwijkt van de verleende bouwvergunning, maar nog steeds binnen het bouwblok valt, moet er een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Dit kan tegenwoordig digitaal gedaan worden, door of de bouwer of door de opdrachtgever. In ons geval heeft Marcel Plate(architect Gussek Haus en bouwleider) dit voor ons verzorgt.

De heer Wolts had metingen verricht van het peil van de woningen in de straat en hierbij is vastgesteld dat het peil van de woningen in de straat allemaal wat hoger is ten op zichte van de straat. In overleg met de gemeente is vastgelegd dat het peil van onze woning dus 0,30 cm boven het referentiepunt in de straat mag komen te liggen. Hierdoor zullen er geen hoogte verschillen met buren zijn, en zouden er geen grondwater problemen moeten komen..

De gestabiliseerde zand en puin vloer waar de keldervloer op gestort wordt, mag dus naar -2,70 meter (totale hoogte van kelder zou 3,00 meter worden). Dus dit betekend, dat er nog eens 30 centimeter aan gestabiliseerd zand extra in de kuil mag komen(we zaten namelijk op -3,0 meter).

Voor het weekend was dit overigens reeds gerealiseerd!

Samen met de heer Wolts en Marcel Plate heeft Peter geholpen om de maat voor de kelder uit te zetten. Waar kom je dat nog tegen? Een architekt die zijn laarzen aandoet en ook door de modder ploegt om een kelderbouwer te helpen en bij te staan bij het uitzetten van de maten en plaatsbepaling waar de kelder moet komen? Gewoon een lekkere nuchtere en "down to earth-"benadering, en daar houden wij wel van..

Voor het weekend had Marcel Plate de omgevingsvergunning al aangevraagd.

Nog wat plaatjes van het grondwerk:


Mount Koopman in de achtertuin, ruim 5 meter hoog..

Alles werd netjes nagemeten en vlak gemaakt, op -2,70 meter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten