Hallo,
Vaak vragen mensen ons waarom we gekozen hebben voor een nieuwbouwhuis.
We dromen al een aantal jaar over een ander milieuvriendelijker huis, en de ideëen die we daarbij hebben kunnen we beter in een nieuwbouw huis verwezenlijken, als bij een bestaand huis. En daarbij komt, dat een bestaand huis veelal niet helemaal de smaak is, en hierdoor zal er altijd een compromis bereikt moeten worden. Ook willen we heel graag een garage er bij waar in ieder geval 2 auto's in kunnen, en waar ook in gesleuteld kan worden.
Ook de ligging kun je bij een bestaand huis niet veranderen, en verbouwen en moderniseren kost ook de nodige duiten. We hadden hier in ons dorp een huis gezien met een perceel-oppervlakte van ruim 1000 m2 en een hele grote garage er bij. Nou en als je hobby sleutelen aan auto's is, dan lijkt dat natuurlijk ideaal. We zijn een aantal keren gaan kijken en hebben wat berekeningen gemaakt, en uiteindelijk is het woonhuis beslissend en niet de hele grote tuin en de garage! Dit had betekend dat we de grote verbouwing hadden moeten laten uitvoeren en de raming was dat dit zeker een half jaar zou duren, en ongeveer 90.000 Euro zou gaan kosten bovenop de aanschafprijs+k.k.
Dan kun je dat bedrag beter in de pocket houden, en meteen investeren in een nieuw huis.
We hadden al een aantal keer informatie materiaal aangevraagd bij verschillende bouwers, zoals Selekthuis, Danilith en anderen. We zijn er achter gekomen dat systeembouw prima bij ons zou passen, maar dat we wel onze bedenkingen hadden bij de uitvoering van sommige bouwwerken. In de folders ziet alles er altijd super uit, en ook in voorbeeld huizen ziet alles er uit om door een ringetje te halen, maar alles heeft een prijs. Soms gaat het ook ten koste van het milieu (veel extra beton), ouderwetsere isolatiewaarden en heel belangrijk, vaak geen goed gevoel bij de aanbiedingen.
We gaan regelmatig naar Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Zweden, en ook daar hebben we, tijdens vakanties, gekeken naar hoe de huizen er daar uitzien en hoe ze gebouwd worden. Qua isolatie en temperatuur comfort stookkosten besparingen zijn ze daar toch veel verder als in ons kikkerlandje.
En dan is internet een geweldig hulpmiddel bij het vergaren van kennis en ideeën. Het werd ons al snel duidelijk dat de wensen en ideeën die we hadden, prima in catalogusbouw gerealiseerd konden worden. We willen ook milieuvriendelijk bouwen met het oog op de toekomst, energiekosten besparing en een lage CO2-uitstoot. Na wat verkenningen en nog meer informatie brochures (nu 2 tassen vol) hadden we mooie folders van Isabella, Schwörer, Hufhaus, Danhaus, Danilith, Weberhaus, Gussek en Zweedse en Finse loghuizen.
De laatste zijn afgevallen doordat er later toch best veel onderhoud bij komt kijken, ze hebben wel een heel goed binnenklimaat.
Danilith heeft wanden met als basis beton, en daarop komen gezaagde metselstenen, die als steenstrips er tegen aan gemaakt worden. Hierdoor worden de zijwanden onnatuurlijk strak, en dat vinden we niet mooi.
Van de anderen hadden we wat prijzen gekregen en in principe staan alle overige aanbieders open voor individualiteit. We hebben uitnodigingen gekregen voor verschillende open dagen en we hadden in 2008 besloten om eens in Nordhorn te gaan kijken bij Gussek haus.
Het idee van de opbouw van de isolerende en toch ademende wanden, de verregaande automatisering en bouw in een fabriek onder ideale omstandigheden, de flexibiliteit in kozijnkeuze, glaskeuze, de goede en betaalbare techniek pakketten, en het gevoel dat we daar kregen viel bij ons in goede aarde. Wel is het even wennen om door een showroom te lopen en alles daar aan te kunnen raken en uit te kunnen zoeken.
Maar goed we hebben dus voor Gussek haus besloten in 2008 al.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten